Sombor: Osnovan Srpski horski savez

May 27, 2017

 

 

SOMBOR - Grad Sombor biće sedište Srpskog horskog saveza koji je danas uz prisustvo predstavnika horova iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine osnovan u tom gradu.

 

Srpski horski savez okupljaće horove kako iz Srbije tako i iz dijaspore, a prvi kontakti sa horovima u dijaspori već su uspostavljeni.

 

"Tokom pet meseci koliko traje inicijativa prijavilo se oko 120 horova. Verujemo da će ih biti i više. Sklopili smo veze i sa savezom srpskih Horova iz Amerike i Kanade, tako da se ova naša priča širi", kaže Tamara Adamov Petijević, inicijatorka osnivanja Srpskog horskog saveza.

 

Uz nju pokretač ove ideje je i dirigent Somborskog pevačkog društva Milan Radišić.

"Smatram da je izuzetno vredna ova inicijativa i ovo okupljanje horskih organizacija", istakla je Ljiljana Filipović, dirigentkinja SPD Ruma.

 

Horsko organizovanje je i evropska je tradicija i većina evropskih zemalja ima svoje nacionalne saveze.

"Svake treće godine organizujemo susret evropskih horova. Poslednji je bio u Pečuju 2015. godine i već na tom susretu bili smo svedoci kako su vojvođanski i srbijanski horovi predstavili najvrednije iz svoje muzičke kulture", dodaje predsednik evropske horske organizacije EUROPA CANT Gabor Mocar.

 

Sombor je kao mesto osnivanja Srpskog horskog saveza i sedište te asocijacije odabran jer je ponudio podršku radu ove horske organizacije. Značajna je i duga tradicija horskog pevanja, koja u Somboru organizovano postoji od 1870. godine kada je osnovano Somborsko pevačko društvo.

 

Izvor: RTV

Please reload

Vesti

102. rođendan Sonje Marinković

April 3, 2018

1/9
Please reload

Skorije objave

December 12, 2017

September 30, 2017

Please reload

Arhiva
Please reload

Search By Tags