Sonjini pevači pobednici natpevavanja na Mokranjčevim danima

September 10, 2016

 

 

Izuzetna nam je čast što smo na najprestižnijoj nacionalnoj horskoj manifestaciji ostvarili ovakav uspeh.

U godini kada proslavljamo 55 godina od osnivanja našeg hora, dosadašnjim nagradama pridodali smo i ovu od posebnog značaja - Mokranjčevu.

 

Ovo priznanje posvećujemo našem doskorašnjem dirigentu, profesorici Jasmini Nešković koja je svojim predanim pedagoškim radom i zalaganjem za unapređenje horske muzike kreirala čitav niz generacija horskih pevača od kojih smo mi samo jedna. Ovo je njena nagrada koliko i naša.

 

Naravno, veliku zahvalnost dugujemo i organizatorima, žiriju, domaćinima, kolegama iz drugih horova i svim prijateljima (starim i novim) sa kojima smo se sreli u Negotinu. Malo je reći da je bila čast da dobijemo priliku da nastupimo na Mokranjčevim danima, a još veća da se vraćamo sledeće godine sa celovečernjim koncertom! 

 

Povodom našeg uspeha o nama su pisali svi značajniji dnevni listovi i internet portali. Uvažena muzička kritičarka Marija Adamov je u novosadskom Dnevniku rekla: "Najviše domete u ukupnom nastupu, najkvalitetniji horski zvuk, virtuozitet i u grupama i pojedinačnim istupima, i uopšte, najuverljiviji opšti utisak, prikazao je odlično pripremljen Hor AKUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada, koji precizno i lepo oblikovanim gestom vodi Dunja Deurić. Pored pomenutog Mokranjčevog Akatista, ovaj kamerni sastav od 23 pevača inpirisano je doneo i njegovu VII rukovet, potom i nešto manje uspešno, zbog „poremećene“ intonacije, i polifoni Crucifixus Antonija Lotija, da bi vrhunac predavanja postigao u senzibilno ozvučenom, rečitativnom ostvarenju Ubi caritas Ole Jaila, i vrlo spremnom, upravo čarolikom, spretno i elegantno „koreografisanom“ izvođenju kompozicije Mironczarnia Poljaka Jakuba Neskea, što je u zbirnom plasmanu ovom ambicioznom i maksimalno motivisanom ansamblu donelo pobedu (s 92,33 poena), ali i obavezu i čast povratka u Negotin s celovečernjim koncertom na 52. Mokranjčevim danima, naredne godine."

 

Večernje novosti su prenele da je "pobednički hor, po oceni kritičara, svojim programom pokazao da ima svest o jednoj savremenoj interpretaciji horske muzike."

 

*Pogledajte isečak iz specijalne emisije RTS-a o Mokranjčevim danima

 

:

 

Please reload

Vesti

102. rođendan Sonje Marinković

April 3, 2018

1/9
Please reload

Skorije objave

December 12, 2017

September 30, 2017

Please reload

Arhiva
Please reload

Search By Tags