• Sonja Choir

Zlato i srebro u Barseloni

Mešoviti hor AKUD UNS "Sonja Marinković" osvojio je zlatnu diplomu u kategoriji mešovitih kamernih horova i srebrnu diplomu u kategoriji duhovne muzike na 7. Međunarodnom takmičenju i festivalu horova "Canta al Mar" održanom u Kalelji nadomak Barselone od 24. do 28. oktobra ove godine.


Zlatna diploma osvojena na takmičenju ovog ranga direktno kvalifikuje hor za učešće na Svetskim horskim igrama koje će biti održane 2020. godine u Flandriji. Svetske horske igre (World Choir Games) predstavljaju svojevrsnu horsku olimpijadu koja bijenalno okuplja više desetina hiljada horskih pevača iz svih krajeva sveta.


Podsećamo da je naš hor bio kvalifikovan i za prethodne Svetske horske igre u Južnoj Africi ali da zbog nedostatka finansijskih sredstava nije bio u mogućnosti da se takmiči.


U skladu sa propozicijama festivala u kategoriji mešovitih kamernih horova izvodili smo pet kompozicija: Mironczarnia - Jakub Neske, I vaghi fiori - Giovanni Pierluigi da Palestrina, Akatist Bogorodici - Stevan St. Mokranjac, Sicut cervus - Javier Busto i Cherry tree - Miroslav Štatkić; a u kategoriji duhovne muzike naš takmičarski program činile su tri kompozicije: Ubi caritas - Ola Gjeilo, Mirabile Mysterium - Jacobus Gallus i Elijah Rock - Moses Hogan.


Zahvalni smo svima koji su nam pomogli i omogućili da se ovo putovanje ostvari. Posebnu zahvalnost dugujemo Gradskoj upravi za kulturu Grada Novog Sada, a potom i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


Hvala i stručnom timu AKUD-a na čelu sa direktorkom Julijanom Konstantinović na požrtvovanju i našoj dirigentkinji Dunji Deurić, čija su vizija, posvećenost i predan rad zaslužni za sve naše rezultate u poslednje četiri godine.






384 views
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

Mešoviti hor AKUD UNS "Sonja Marinković"

Dr Vladimira Perića Valtera 3,

21000 Novi Sad

©2019 BY SONJACHOIR