top of page
  • Writer's pictureSonja Choir

Zlatno i srebrno odličje za Sonju u Lincu

Mešoviti hor AKUDUNS "Sonja Marniković" osvojio je zlatnu diplomu u kategoriji mešovitih kamernih horova sa osvojenih 21,15 bodova, te srebrnu diplomu u kategoriji duhovne muzike sa osvojenih 15,94 bodova na 6. Međunarodnom takmičenju i festivalu horova "Anton Bruckner" održanom u Lincu od 14. do 17. juna ove godine.

"Dodatni uspeh predstavlja i činjenica da zlato osvojeno na takmičenju ovog ranga i vrste direktno kvalifikuje hor za učešće na Svetskim horskim igrama koje će biti održane 2018. godine u Južnoj Africi. Svetske horske igre (World Choir Games) predstavljaju svojevrsnu horsku olimpijadu koja svake dve godine okuplja više desetina hiljada horskih pevača iz svih krajeva sveta.", izjavila je Dunja Deurić, dirigentkinja.

U skladu sa propozicijama festivala u kategoriji mešovitih kamernih horova izvodili smo pet kompozicija: Mironczarnia - Jakub Neske, I vaghi fiori - Giovanni Pierluigi da Palestrina, Akatist Bogorodici - Stevan St. Mokranjac, Sicut cervus - Javier Busto i Cherry tree - Miroslav Štatkić; a u kategoriji duhovne muzike naš takmičarski program činile su tri kompozicije: Christus factus est - Anton Bruckner, Svjati Bože iz Opela - Stevan Hristić i Ubi caritas - Ola Gjeilo.

Pored zapaženih takmičarskih nastupa hor je održao i koncert u prelepoj bazilici manastira Sv. Florijana koji je predstavljao svojevrsni prikaz srpskog horskog nasleđa i kulture. Na taj način novosadski horisti opravdali su ulogu nezvaničnih ambasadora kulture Novog Sada i Srbije.

Odlazak hora na ovo prestižno međunarodno takmičenje podržali su Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Ministarstvo prosvete, nauke I tehnološkog razvoja Republike Srbije i Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada.

480 views
bottom of page