top of page

MEŠOVITI HOR AKUD UNS "SONJA MARINKOVIĆ"

Prošlost | Sadašnjost | Budućnost

 

 

Mešoviti hor Akademskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu Sonja Marinković osnovan je krajem 1961. godine kao prva ozbiljna sekcija Društva. Akademska sredina, tradicija i ugled hora doprinose potvrđivanju njegovih visokih umetničkih dometa osvajanjem prestižnih nagrada na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim festivalima i takmičenjima, te uspešnim delovanjem i u 59. sezoni.

Osnovni ciljevi hora su okupljanje talentovanih pevača, čuvanje i negovanje svetovne i duhovne horske umetnosti domaćih i stranih autora, razvijanje kulture, umetnosti i umetničkog amaterizma, učestvovanje na svečanostima, takmičenjima i drugim javnim nastupima. Pri ostvarivanju ovih ciljeva posebno se vodi računa o stručnoj muzičkoj nadgradnji pevača i razvijanju građanske svesti i akademskog života uz težnju ka uspostavljanju kvalitetne horske scene u Novom Sadu. Tome su svojim umećem i zalaganjem doprineli neki od najeminentnijih horskih dirigenata i muzičkih pedagoga: Imre Toplak, Hilda Pucarević, Nada Pavlov, Tatjana Ostojić, Danijela Hodoba Leš, Jasmina Nešković i drugi.

Osim savremene horske muzike koja predstavlja značajan segment repertoara, hor izvodi i dela drugih epoha i stilova težeći ka tome da svako izvođenje što autentičnije odrazi duh vremena u kom je delo nastajalo. Negovanje muzike domaćih kompozitora i baštinjenje domaćeg horskog identiteta predstavlja važnu stavku u programu delovanja hora.

Od januara 2015. godine horom rukovodi dirigentkinja Dunja Deurić te hor dobija sasvim novu umetničku fizionomiju koju osim vokalne nadgradnje karakteriše i uvođenje scenskog pokreta radi upotpunjavanja audio-vizuelnog iskustva što horska umetnost zapravo i jeste.

U bogatoj istoriji hor je nagrađivan na svim domaćim i velikom broju međunarodnih horskih festivala i takmičenja. Poslednje tri sezone obilovale su priznanjima. Godine 2016. hor osvaja GRAND PRIX na Međunarodnom šampionatu horova Lege Artis u Tuzli (BIH) a potom i dve srebrne diplome na festivalu Musica Eterna Roma u Rimu (Italija) da bi krunisao sezonu osvajanjem najznačajnijeg domaćeg horskog priznanja pobedom na natpevavanju horova na Mokranjčevim danima u Negotinu. U julu 2017. godine hor je nagrađen srebrnom i zlatnom medaljom na međunarodnom festivalu Anton Bruckner u Lincu (Austrija), a u decembru 2017. hor je na 21. Festivalu Cro Patria u Splitu osvojio srebrnu katedralu. Na 27. Internacionalnim horskim svečanostima u Nišu hor je osvojio nagradu za osmišljenost, muzikalnost i celovitost scenskog nastupa. 2018. godina krunisana je osvajanjem zlatnog i srebrnog odličja na festivalu Canta al mar u Barseloni. U 2019. godinu Sonjini pevači su ušli učestvujući na dočeku Nove godine kao pratnja čuvenom dr Neletu Karajliću na Trgu slobode u Novom Sadu, čime je otvoren put za dalju saradnju sa predstavnicima popularne muzike i nova iskustva u muzici koja nije deo klasičnog horskog repertoara.

U avgustu 2019. godine hor je postigao najveći uspeh u svojoj gotovo šezdesetogodišnjoj istoriji osvojivši zlatnu medalju na Evropskim horskim igrama i zlatnu medalju na takmičenju Grand Prix of Nations. Oba takmičenja održavala su se u Geteborgu (Švedska) a zlatne medalje su horu omogućile direktnu kvalifikaciju za Svetske horske igre i Grand Prix of Nations koji će biti održani 2020. godine u Belgiji.

Hor čiju okosnicu čine studenti Univerziteta u Novom Sadu trenutno broji 30 pevača različitih generacija, profesija i iskustava a sve njih povezuje ljubav prema muzici, druženju i putovanjima. Sonjin hor je član Srpske horske asocijacije od njenog osnivanja.

PRETHODNI DIRIGENTI

Jasmina Nešković

Rođena je 12. 01. 1955. godine u Sremskoj Mitrovici, gde je završila osnovnu i nižu muzičku školu. Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ je upisala 1971. godine. 1975. godine je upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu – odsek za opštu pedagogiju, na kome je diplomirala. 1979. godine počela da radi na pedagoškoj akademiji „Dušan Vukasović Diogen“ u Sremskoj Mitrovici. Početkom 1984. godine prelazi da radi u  gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu gde 1987. ponovo osniva mešoviti hor sa kojim ostvarije mnogobrojne uspehe u zemlji i inostranstvu.

Horom AKUD UNS "Sonja Marinković" dirigovala je u dva navrata, a poslednji put od oktobra 2013. do januara 2015. godine.

Posebna priznanja
•    Zlatna značka za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos za širenje muzičke kulture u Srbiji (1992)
•    Povelja dr Đorđe Natošević (2001)
•    Medalja kraljevske porodice Romanovih za pedagoško majstorstvo i istaknuto vođstvo hora (2007)

 

Danijela Hodoba Leš

Studije je završila na Akademiji muzičkih umetnosti u Novom Sadu. LJubav prema horskoj muzici neguje još od rane mladosti, kada je pevala kao solista i član hora "Sirmium Cantorum ". Tokom studiranja peva u horu "Muzičke omladine Novog Sada" gde uz pomoć profesora Eugena Gvozdanovića stiče prva iskustva u radu sa horom. Vođena stručnošću profesora Tatjane Ostojić i profesora Borisa Černogubova, po završetku studija nastavlja aktivno da se bavi horskim dirigovanjem. Od 1993. godine vodila je hor Saborne crkve u Sremskim Karlovcima, a od 2000. godine diriguje horom Akademskog kulturno-umetničkog društva "Sonja Marinković" u Novom Sadu, sa kojim osvaja mnoge nagrade na inostranim i domaćim takmičenjima: Kao korepetitor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu sarađivala je sa mnogim velikim dirigentima kao što su: Jon Janku, Željka Milanović, Imre Toplak, Miodrag Janoski, Angel Šurev, Dejan Savić, Zoran Juranić, Zorica Mitev, Marco Parisotto, Gianluca Marciano, Uroš Lajovic, Louis Salemno... Pored koncerata u Novom Sadu i Vojvodini, dirigovala je u St Andrei, Milanu, Parizu, Budimpešti i Minhenu.

Dirigovala je horom AKUD-a u periodu od 2000. do 2013. godine.

Imre Toplak

Jedan od najzapaženijih jugoslovenskih muzičkih umetnika, dugogodišnji dirigent Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Od 1956. do 1958. radio kao korepetitor hora Umetničkog ansambla Doma JNA. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu 1960. godine u klasi profesora Mihajla Vukdragovića. Već sledeće godine postaje stalni dirigent opere i baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Nastupao je u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja: Jugoslovenske radio-televizije, Udruženja muzičkih umetnika Vojvodine (UMUV), Oktobarske nagrade Novog Sada, Zlatne medalje SNP-a „Jovan Đorđević” i Ordena rada sa zlatnim vencem. Od 1991. do 2008. godine se bavio i pedagoškim radom kao stalni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Umro je u Novom Sadu, 29. decembra 2013. godine.

Tatjana Ostojić

Hilda Pucarević

Nada Pavlov

Please reload

bottom of page